Over mij

Als kind wist ik dat ik “anders” was. Als ik in deze tijd kind had geweest, had ik vast een stempel hooggevoelig of ADD gekregen, nu was ik alleen “verlegen”. Ik had al snel in de gaten dat om te overleven ik beter niet kon opvallen. Ik had veel verschillende gezichten, afhankelijk van de situatie stelde ik mij anders op. 

Dit had als gevolg dat ik overal thuishoorde en welkom was. Ik voelde mij dan ook heel prettig bij dit sociaal wenselijk gedrag, ik werd geaccepteerd.

In de puberteit bleek dit een gevaarlijke overlevingsstrategie. Als je steeds maar weer bevestiging van de omgeving nodig hebt, doe je in deze levensfase dingen die niet helemaal handig zijn. In de puberteit worden je “vrienden” de belangrijkste groep waar je afhankelijk van wordt. Ik wilde er graag bijhoren, ging meelopen. Gelukkig ben ik bespaard gebleven van echt “foute” vrienden en vielen de gevolgen mee. Ik besef mij heel goed dat het heel anders had kunnen aflopen.

Jaren later ben ik moeder geworden van een kind dat ook “anders” was, Milan. Als baby al heel snel overprikkelt, en wat deden wij? Wij namen hem overal mee naar toe, “hij moest er maar aan wennen”. Achteraf gezien heel pijnlijk natuurlijk, hij mocht niet zijn zoals hij was. Toen hij in groep 4 zat, begon hij scheurtjes te vertonen. Hij vond het moeilijk in de klas, vroeg letterlijk aan ons of wij aan de juf konden vragen of hij het jaar mocht overdoen. Hij kon goed opschieten met iedereen in de klas, maar ik merkte dat hij zich bij ieder kind anders gedroeg. Als ik dan de magische woorden zei “Je kan bij je vriendje best jezelf zijn hoor”, dan zag ik gelijk een verandering.

Op verzoek van school is hij getest en is nu ook in het bezit van een stempel.  Ik merk dat er nu anders naar hem gekeken wordt, en er wordt minder van hem verwacht. Voor hem een groot voordeel, hij kan op zijn eigen tempo het leven ontdekken. Als hij echt geïnteresseerd is in een onderwerp, kan hij zich echt wel concentreren 😉 Ik kan hem nu laten zijn wie hij is. Hij leert mij geduldig te zijn en hij leert mij weer vertrouwen op mijn zintuigen en mijn intuïtie.

Mede hierdoor heb ik letterlijk en figuurlijk mijn oude Pippi Langkous boeken afgestoft en is zij mijn inspiratiebron geworden. Vroeger vond ik Pippi stom. Pippi durfde dingen die ik nooit zou durven, ze was sterker, had meer vertrouwen in zichzelf en deed precies wat ze zelf wilde. Oh, wat wilde ik graag Pippi zijn, maar mijn overtuiging was dat dit buiten mijn bereik was. Deze overtuiging heb ik veranderd: Net als Pippi weet ik wat ik wil, sta ik in mijn kracht en vertrouw op mijn gevoel.

Ik zie om mij heen dat er nu heel veel kinderen “anders” zijn. Deze kinderen hebben ons iets te vertellen. Zij zijn hier gekomen met enorme kwaliteiten. Kinderen die invoelend zijn, een sterke intuïtie hebben en enorm verbonden zijn met hun omgeving. Er zit binnen deze kinderen een enorm waardevolle schat, waar we veel van kunnen leren. Onze maatschappij is nog niet ingericht op deze kinderen, waardoor ze vaak buiten de boot vallen en het gevoel hebben er niet echt bij te horen. Ze krijgen medicijnen, juist om die zo bijzondere kwaliteiten af te zwakken.

Voor deze kinderen is het enorm belangrijk dat ze mogen zijn wie ze zijn en dat er naar ze geluisterd wordt. Mijn advies: leg deze kinderen uit dat het belangrijk is dat ze zich op school aanpassen, zodat ze binnen het huidige leersysteem kunnen meekomen. Om balans te krijgen, is het van belang dat deze kinderen thuis zichzelf mogen zijn. Bespreek dit binnen het gehele gezin, eventuele andere kinderen thuis kunnen echt last hebben van het “andere” kind. Zorg samen voor een veilige omgeving waarin elk gezinslid zichzelf kan zijn. Ik weet dat dit niet altijd eenvoudig is. Persoonlijk weet ik hoe snel je in je eigen valkuil stapt.

Soms is er binnen het gezin al zoveel strijd geleverd dat er een negatieve spiraal is ontstaan. Het kan dan zinvol zijn om de hulp van een kindercoach in te schakelen. Een kindercoach kan met behulp van verschillende tools, waaronder NLP, het gezin weer in harmonie en balans krijgen.

Mijn wens is ouders bewust te maken van de kwaliteiten van hun kind, zodat het kind kan leven met de overtuiging “Ik ben precies goed zoals ik ben”. Op die manier ben ik er van overtuigd dat het kind uitgaat van zijn eigen kracht en zich niet laat beïnvloeden door omgevingsfactoren.

Ik hoop je snel te mogen ontmoeten.

Een lieve en krachtige Pippi-groet,

Agnes Geense

“Richt je wereld in, naar je eigen zin!”

Agnes, Milan, Luna en Sterre

Comments are closed.